Maarten Heirbrant

Senior Werfleider Civiele Werken

Hier zijn geen grenzen: niet op de landkaart maar ook niet bij de projecten!

Kort na mijn studies ben ik in 2009 gestart als werfleider. Aangezien het bij Jan De Nul doorgaans over grote projecten gaat, ben je als werfleider meestal aan de slag op één enkele werf. Elke ochtend houden we met de collega’s kort overleg over de planning en de lopende zaken. Daarna bekijken we de ploegopstelling, bespreken we met de arbeiders wat er moet gebeuren, behandelen we eventuele problemen en controleren we de kwaliteit. Daarna maak ik op kantoor werkvoorbereidingen, uitvoeringstekeningen, de planning en bestellingen en volg ik ook de financiële status van de werf op. Tussendoor leid ik de werf in goede banen door onvoorziene omstandigheden zo professioneel mogelijk aan te pakken. Als werfleider hebben wij een heel divers takenpakket: naast het praktische en technische aspect vormen de financiën ook een belangrijk onderdeel. Ik werk voortdurend samen met arbeiders, studiebureaus en collega’s en dat geeft onze job een fijne, sociale dimensie.

Momenteel ben ik aan het werk op het project Brugge A11, waar we bouwen aan één van de missing links in België: een 12 kilometer lange autosnelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. Die A11 zal de Zeehaven van Brugge verbinden met het binnenland. Op dit traject zijn een 70-tal bruggen, tunnels en andere constructies voorzien en voor enkele daarvan ben ik verantwoordelijk.

Jan De Nul is een bedrijf waar er geen grenzen zijn: niet op de landkaart, maar ook niet bij de projecten. Je wordt voortdurend uitgedaagd door innovatieve technieken, een werf van ongeziene omvang, gedurfde beslissingen zoals bij de overname van Soetaert of de aankoop van nieuwe machines... Een geweldige drijfveer.

Het is een leuk gevoel: ; er is niets dat we niet kunnen, of niet kunnen leren. Zonder die gedrevenheid zou je een job als werfleider moeilijk volhouden. Een anekdote ter illustratie: vorig jaar was ik in Spanje op reis met mijn broer, die ook bij Jan De Nul werkt, en regelmatig kregen we een telefoontje van op de werkvloer. Op een bepaald moment had mijn schoonzus een

foto getrokken en naar het thuisfront gestuurd met het onderschrift ‘Op reis met JDN’. En dan besef je: ik doe deze job echt graag.