Jonas Van Leuven

Cad-Tekenaar

“Ik hou ervan dat je ’s morgens amper kunt voorspellen hoe je werkdag zal verlopen.

Sinds september 2016 ben ik drie jaar lang aan de slag bij Jan De Nul. Aan de hand van 3D-modellen maak ik – in overleg met het team – constructie- en productietekeningen en afnamerapporten voor onze baggeruitrusting, schepen en offshore projecten. Op dit moment ben ik vooral bezig met de windmolenparken op zee en het installatieschip voor windturbines Vole au vent. Deze job vereist inzicht en flexibiliteit: het is belangrijk dat je altijd vooruitdenkt en goed kunt inschatten wat er zou kunnen gebeuren om daar dan je tekeningen aan aan te passen. Tijdens de tenderfase stel ik dekarrangementen op, analyseer ik de stabiliteit in samenspraak met de technische dienst en controleer ik of de lasten binnen het bereik van de kraan liggen. Zodra het contract getekend is, werk ik alles in detail uit en ga ik na welke extra dekcomponenten nodig zijn en waar deze best gezet worden.

Mijn meest fascinerende project tot nu toe is Bligh Bank II, een windmolenpark op zee. Op het moment van de aanvraag was onze expertise nog eerder beperkt, maar van de vergaderingen en besprekingen hebben we bijzonder veel geleerd. De specifieke instrumenten voor de installatie van offshore windmolens zijn talrijk en elk ontwerp heeft voor- en nadelen. Bij elke beslissing moesten we dus heel wat parameters bekijken en een weloverwogen keuze maken. Super interessant.

Bij Jan De Nul werk ik samen met mensen uit alle windstreken van de wereld en dat maakt het zo boeiend. Ik hou ervan dat je ’s morgens amper kunt voorspellen hoe je werkdag

zal verlopen. Duiken er problemen op? Dan is het kwestie van die zo snel mogelijk aan te pakken en op te lossen. Een nieuwe aanvraag? Dan bespreken we meteen welke uitdagingen ons wachten en op welke termijn de tekeningen klaar moeten zijn. Op rustige dagen smijt ik me op de stapel kleinere projecten die afgewerkt moeten worden.