Race Bank

Wist je dat volgens wetenschappers slechts 5% van onze oceanen in kaart is gebracht? Er valt dus nog veel te ontdekken. Daarom duiken wij bij Jan De Nul met plezier naar de zeebodem op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Op ’s werelds grootste beurs voor offshore windmolenparken – dit keer in Kopenhagen – hebben we een contract getekend met DONG Energy voor de installatie van onderzeese exportkabels. In totaal gaan we 148 kilometer kabel leggen tussen de windmolens van Race Bank en het vasteland van het Verenigd Koninkrijk. Op die manier brengen we bij 400.000 gezinnen groene stroom in huis.

Speciaal voor dit project heeft onze studiedienst nieuwe methodes en machines ontwikkeld.

Die flexibiliteit is cruciaal voor oplossingen op maat, iets wat bij de mensen van DONG Energy duidelijk in goede aarde gevallen is. Voor het leveren en installeren van de immens lange kabels beschikken we met het kabellegschip Isaac Newton over een draagvermogen van 10.500 ton. De grootste uitdaging echter is het onbevaarbare getijdegebied van 8 kilometer dat zich uitstrekt voor de kust. Tweemaal per dag komt het droog te liggen. Bovendien loopt de kabelroute door beschermd natuurgebied, wat de opdracht nog een flink pak complexer maakt. Zolang er geen gespecialiseerd materiaal bestond, kon de klant zelfs niet starten met de bouw van dit windpark. Tot wij bij Jan De Nul op de proppen kwamen met de Sunfish en de Moonfish, twee nieuwe trenching machines. De Sunfish ploegt kabels in tot vijf meter diepte, terwijl de Moonfish tot op 250 meter onder het wateroppervlak kan werken. Dankzij deze innovatieve technologie kunnen we de gevoelige vegetatie in het getijdegebied vrijwaren.

Een duik in de Noordzee

De Noordzee is meer dan alleen die zandkleurige plas die elke zomer onze zandkastelen wegspoelt. Het is een belangrijke schakel in scheepsroutes tussen Europa en andere wereldmarkten. De zuidelijke Noordzee staat zelfs bekend als het drukst bevaren water van de planeet. Wist je trouwens dat de Engelsen tot 1914 spraken van de German Ocean in plaats van ‘North Sea’? Nog een weetje: de bodemplaat van de Noordzee zakt geleidelijk, waardoor de zeespiegel de voorbije eeuwen met 25 centimeter gestegen is.

Banken met stevig rendement

In de Noordzee liggen tal van zandbanken, ideale gastheren voor windmolenparken. Europa zet de laatste jaren dan ook voluit in op windenergie. In de Belgische territoriale wateren staan tegen 2020 nog 451 turbines gepland, goed voor ongeveer 7% van ons bruto elektriciteitsverbruik. Het Verenigd Koninkrijk beschikt momenteel over het grootste windmolenpark en met het Race Bank-project komt er binnenkort nog 580 MW bij.

Lees de getuigenissen van onze medewerkers: