Panama

Noord- en Zuid-Amerika zijn met elkaar verbonden via deze beroemde landengte (of istmus, Grieks voor hals) tussen de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan. Deze smalle strook land, door het Panamakanaal doorkliefd, werd waarschijnlijk zo’n 12 tot 15 miljoen jaar geleden gevormd en lag toen aan de oorsprong van de Golfstroom. Door de bocht die deze landengte maakt, is het de enige plek ter wereld waar men de zon kan zien ondergaan in de Atlantische Oceaan en zien opkomen boven de Stille Oceaan. Een mens zou voor minder romantisch worden.

Reisgezellen in Latijns-Amerika

Het contract voor de uitbreiding van de PSA Panama Terminal in het Panamakanaal werd toegekend aan Jan De Nul Group en Saipem. Jan De Nul is 100% verantwoordelijk voor de baggerwerken en bouwt samen met Saipem (in de tijdelijke handelsvereniging THV) de kademuur.

Bij Jan De Nul gaat het niet alleen om sightseeing: we kijken ook graag vooruit. We verleggen grenzen én scheppen ruimte voor nieuwe plannen. Vanaf 2017 zal de PSA-terminal in het Panamakanaal, gelegen in Puerto de Balboa aan de zijde van de Stille Oceaan, 2 megaschepen van elk 365 meter lang kunnen afhandelen.

We hebben al jaren voet aan de grond in Panama. Sinds het kanaal in 1914 zijn sluizen opende, is er al heel wat veranderd. Om competitief te blijven, moet het evolueren en Jan De Nul is daarvoor een uitverkoren partner.

PSA geldt als één van ’s werelds grootste havenoperatoren en heeft zich op tal van strategische locaties gevestigd, zoals in Antwerpen. Momenteel beschikken ze in Panama over een capaciteit van 450.000 TEU (= twenty feet). We baggeren 4 miljoen m3 materiaal tot op een diepte van 16,3 meter. Bovendien bouwen we, samen met het gereputeerde Saipem, een kademuur van 800 meter lang voor 8 walkranen die de nieuwe generatie vrachtschepen perfect kunnen bedienen. Zo wapent PSA zich voor een succesvolle toekomst.

Het is niet de eerste keer dat Jan De NuL en Saipemsamen in zee gaan. Samen ze hebben al verschillende grote bouwprojecten in Latijns-Amerika verwezenlijkt. Die gecombineerde expertise schept vertrouwen.

Rondkijken wordt terugkijken

Panama Viejo is de oudste Europese nederzetting aan de Stille Oceaan. Het oudste deel van Panama-stad werd in 1519 gesticht door de conquistador Pedrarias Davilla. Het stadsdeel is volgens een typisch Europees, rechtlijnig patroon opgebouwd. Maar, toen in de 17de eeuw, de mensen naar het nieuwe stadsdeel trokken verloederde de plek. Nu bekend als het ‘Historische District’ is het een wijk met een ongewone fascinerende mix van Spaanse, Franse en vroeg-Amerikaanse bouwstijlen. Beide stadsdelen zijn nu beschermd door Unesco. Je weet dus wat te bezoeken tijdens je verblijf.

 

Lees de getuigenissen van onze medewerkers: